Bourtzi

Bourtzi är den lilla ö som ligger i östra hamninloppet till Poros.
Bourtzis fästning byggdes under Byzantinska tiden.
Arabiska flottan intog en rad öar inklusive Rhodos och Chios och trakasserade konstant Anatoliska kusten och trängde in i Egeiska halvön. Detta är varför borgen Agios Constantine, med dess kyrka på toppen, byggdes 640 e.K.: för att försvara den värdefulla hamnen och inlandet med olivodlingarna i Poros, Galatas och Trizina.
Genom åren har borgen Agios Constantine ägts av Venetianarna och av Ottomanska turkar och kallades Bourtzi. 1821 tog grekerna tillbaka hela området i sin frihetskamp med hjälp av en koalition av ryska, franska och engelska flottor.
Capodistria, guvernören av Grekland, satte upp sin regering i Trizinia och bestämde att Bourtzi skulle restaureras 1827 av en tysk, K Heideck, för att försvara flottan. Kyrkan Agios Constantine fanns fortfarande, under övervakning av klostret Zoodochos Pigi på Poros. Men arkitekt Heideck var i stort behov av stenar, så han nedmonterade kyrkan och lovade att återuppbygga den när munkarna hade fört bort alla reliker och ikoner. Men kyrkan har aldrig blivit återuppbyggd igen.

Detta är ett utdrag ur en artikel av Peter J Pitt. Läs hela artikeln här. (på engelska)

bourtzi1.jpg bourtzi11.jpg bourtzi12.jpg
bourtzi5.jpg bourtzi13.jpg bourtzi10.jpg
 bourtzi14.jpg
bourtzi15.jpg bourtzi16.jpg bourtzi2.jpg
bourtzi4.jpg bourtzi6.jpg bourtzi7.jpg
bourtzi8.jpg bourtzi9.jpg
Tillbaka